torstai 11. huhtikuuta 2013

Auringon voimaa ja vitamiineja!

Helou helou! Kiireet meinaa painaa päälle niin, ettei kerkeä edes blogiaan päivittämään. Shame on me. :/

On ollut NIIIIIIIN ihanaa, kun tuo mollottava keltainen mötikkä elikkä aurinko on paistanut männäviikkoina aika ahkerasti! Kyllä sitä on pimeän ja tosi pilvisen talven jälkeen odotettukin! Huomasitteko muuten, että tänä talvena aurinkoa ei juuri ole näkynyt? Ei saanut nauttia niistä ihanan kirkkaista hangista auringonpaisteessa. Noh, hangethan ne on edelleen ja taitaa olla vielä ainakin muutaman viikon... Me so not like.

Piristystä elämään on tuonut tässä välillä monikin asia. Viime sunnuntaina minusta tuli ihanan pikkupojan kummitäti. <3 Eilen sitten toisen ystävän kanssa kävimme yllättämässä tätä kummipoikani äitiä; minä nappasin kaksi mukulaa pihalle, ja ystäväni sai nauttia hieronnasta ja kynsienlaitosta ilman häiriötekijöitä. Veimme viemisiksi vähän suolaista ja makeaa syötävää, saatiin sitten porukalla kahvitella lopuksi. Aurinkoiseen ilmaan sopi tämä aurinkoinen kakku, joka on kyllä ehdottomasti yksi omista suosikeistani; sitruuna-marenkikakku. Ohjeen nappasin tällä kertaa Maku.fi- sivustolta.

SITRUUNA-MARENKIPIIRAKKA

Pohja:
  • 100g voita
  • 2dl vehnäjauhoja
  • 1rkl sokeria
  • 1/4tl suolaa
  • 1rkl vettä
Täyte: 
  • 2 kpl sitruunaa
  • 1 ½dl sokeria
  • 4dl vettä
  • 4 keltuaista
  • 4rkl perunajauhoja
  • 2rkl voita
Päälle:
  • 4 valkuaista
  • 1 1/4dl tomusokeria
Nypi voin sekaan jauhot, sokeri ja suola. Lisää massaan kylmä vesi, vaivaa taikina tasaiseksi ja painele taikina Ø22cm piirakkavuokaan. Kypsennä pohjaa 200°C noin 20 minuuttia. 

Pese sitruunat huolellisesti. Raasta niiden kuoret kattilaan ja purista päälle niiden mehut. (Monissa ohjeissa kehotetaan laittamaan mehua 1dl, itse käytin melkein koko kahden sitruunan mehut ja siitä tuli melkein kaksi desilitraa.) Erottele varovasti keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset kattilaan sitruunan kuorien ja mehun kanssa ja lisää muut täytteen ainekset. Kuumenna ja sekoita, kunnes seos sakenee. Kaada paistetun pohjan päälle ja vähennä uunin lämpö 175°C. 

Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset kulhossa vaahdoksi ja lisää sitten tomusokeri vähitellen. Vatkaa, kunnes saat kovan massan, joka pysyy kulhossa kun käännät sen ylösalaisin. Pursota tai lusikoi marenkimassa sitruunatäytteen päälle. Paista uunissa, kunnes marenki saa hieman väriä.

Ah, tämä on kyllä herrrrrkkua. Eilen katosi koko piirakka. Voisi viikonloppuna pyöräyttää toisen... :P En tiedä johtuuko siitä, että jätin kakun uuniin jälkilämpöön vielä värinsaamisen jälkeen, mutta marengin koloista puski sulanut sokeri pinnalle...


 Eipä tuo nyt sinänsä mitään haitannut eikä ainakaan toki makuun vaikuttanut. 


Iloa tähän viikkoon on tuonut myös tyrnit! Eräs ystäväni hommasi minulle asiakkaansa kautta 2kg tyrniä, ja nyt ne odottaa pakkasessa, mitä herkkuja niistä keksin! Olen niin hulluna kaiken kirpeän perään, että olen niitä ottanut suoraan pussista kulhoon ja napostellut kuin karkkia. :D Ei ehkä hammaskiille tykkää niin happoisesta mut hei, niistä saa vitamiineja!

Ystäväni antoi minulle vielä eilen toisen kukkakimpun, joka oli ristiäisissä kastepöydällä. Tuossa se nyt keittiönpöydällä on ihastuttamassa päivääni.


Kiitos siis vielä K ja M kun ootte tehneet viikostani erityisen mukavan! Aurinkoista torstaita myös Sinulle! :)          

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvätä tuo kakku. Mitäs jos sen sitruunan korvaisi tyrnillä ? Jos kokeilet niin kerroppas.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa aivan ihanalta ja menee varmasti kokeiluun! :) Oon aiemminkin seurannu siun blogia ja todennut, että meidän makumaailmat selkeästi kohtaa. Aurinkoisia kevätpäiviä siullekin!
    t. Anni N (Jyväskylän tuttuja) :)

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi!